Please click here for the English version

marja verhageOver mijn werk

In mijn werk komen veel vormen voor die een abstractie van Beweging laten zien. Ik vind het intrigerend om beweging weer te geven in zoiets onbeweeglijks als steen. Beweging kan voor heel verschillende dingen staan: denk maar aan water, tijd, ontwikkeling, groei, op- en neergang. Door middel van de abstracte Vormentaal met veel dynamische aspecten creëer ik vaak tegengestelde bewegingen. Deze dualiteit is ook te vinden in het uiterlijk (de huid) van het beeld; deze kan soms ruw en/of glad zijn.

De vele aspecten rond het beeldhouwen, o.a. de hardheid van de verschillende soorten steen en hoe in zo’n stuk oermaterie een driedimensionale vorm te krijgen, intrigeert mij. Hoofdzaak daarbij is mijn fascinatie voor en het denken in Vormen en Volumes. Door het weghalen (hakken) creëer je vormen waardoor de steen een Beeld, een Iets wordt. Je herschept de steen tot iets nieuws, dat onder je handen vorm krijgt, waardoor de schoonheid en zeggingskracht en andere bijzondere eigenschappen van de steen zichtbaar worden.

Ik werk het liefst in de wat hardere steensoorten zoals: Diabas, Marmer, Hardsteen en Travertin. Soms werk ik ook wel in de wat zachtere steensoorten, waarbij vooral het werken in Albast (door zijn transparantie) bijzondere resultaten geeft.

Over mijzelf

Ik ben begonnen met beeldhouwen in 1988. Afwisselend ben ik daarna bezig geweest met boetseren (o.a. naar model en portret) en hakken in steen. In de loop der tijd heb ik bij diverse docenten lessen gevolgd; o.a. bij Da van Daalen, Willibrord Huijben en Marko Markov.
Ik heb een eigen atelier in het landelijke Amstelland bij Amstelveen.